Proč komáří štípance svědí?

V některých případech může být člověk poprvé kousnut a nemusí mít svědivou reakci, protože imunitní systém si nevyvinul reakci na komáří sliny. Malé procento lidí nereaguje na kousnutí vůbec, zatímco u jiných se časem vyvine silnější tolerance.

Proč komáří štípance po poškrábání více svědí?

Když komáří štípnutí podráždíte tím, že si ho poškrábete, reaguje postižené místo větším zánětem. Kůže na zánět reaguje svěděním, čímž začíná nekonečný cyklus zvyšující pocit svědění. V nejhorším případě může škrábání porušit kůži, což vede k infekci, která nevyhnutelně vede k ještě většímu svědění. 

Jak ulevit od svědivých komářích štípanců

  1. Očistěte pokožku pomocí alkoholu

Pokud po obdržení komářího štípnutí rychle zareagujete, otřete si místo potíráním alkoholem. Alkohol působí chladivě, protože se odpařuje a snižuje tak pocit svědění. Dávejte pozor, abyste nepoužili příliš mnoho alkoholu, protože může pokožku více podráždit.

  1. Štípance od komárů potírejte medem

Med je zázračný prostředek! Bylo prokázáno, že má antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Bylo prokázáno, že nanášení syrového medu na štípance od komárů, mušek a jiného hmyzu minimalizuje otok a pomáhá zastavit infekci. Dávejte pozor, abyste ho neaplikovali venku, protože cukr může přilákat další hladové komáry nebo vosy.

  1. Relaxujte v ovesné koupeli

Ano, je to tak, obyčejné ovesné vločky mají mnoho prospěšných vlastností a některé z nich pomáhají zklidnit komáří štípance a alergické reakce, suchou kůži a neštovice. Pro plný blahodárný účinek stačí nasypat krabičku do koupele nebo vytvořit pastu smícháním s vodou (případně přidat trochu medu) a rozetřít na svědící štípance na 10-15 minut.

  1. Zelený a černý čaj

Bylo prokázáno, že zelený a černý čaj má protizánětlivé účinky. Jednoduše namočte čajový sáček do vody a vložte jej do lednice, aby se ochladil, a poté jej přiložte na účinnou oblast, abyste pocítili výhody a zmírnili svědění.

  1. Listy bazalky

Bazalka obsahuje vlastní chemické sloučeniny, které zklidňují svědění kůže. Na podrážděnou pokožku jednoduše naneste bazalkový olej nebo pleťovou vodu. Snadno si můžete vyrobit domácí dávku. Stačí přivést k varu asi 2 šálky vody, přidat 1/2 unce bazalkových listů a vařit 10 minut. Do směsi namočte hadřík a přiložte na postižené místo. Pro rychlou léčbu můžete hrst bazalkového listí jednoduše natrhat a potřít jím pokožku.

  1. Antihistaminika

Rychlým a účinným způsobem, jak snížit zánět kůže a svědění, je užívání volně prodejných antihistaminik. Ta minimalizují nežádoucí reakci vašeho imunitního systému a sníží hladinu histaminu v krvi.

  1. Aplikujte masti obsahující lidokain nebo benzokain.

Benzokain a lidokain mají znecitlivující vlastnosti a lze je nalézt v mnoha krémech. Poskytnou dočasnou úlevu od podráždění. Mentol & máta peprná jsou také prospěšné.  

  1. Aloe Vera

Bylo prokázáno, že výrobky z aloe vera mají protizánětlivé a hojivé účinky na rány. Navíc chladivý pocit gelu zklidňuje svědění. 

  1. Kortikosteroidní krém

Lékaři doporučují kortikosteroidní krémy ke zklidnění svědění. Kortikosteroid také pomáhá při zánětu a otoku, ale neaplikujte jej na obličej nebo otevřené rány.

  1. Zředěný mletý česnek a kokosový olej

Zřeďte mletý česnek s kokosovým olejem a rozetřete na kousance, abyste zklidnili podráždění a zánět. Česnek má také antivirové a hojivé účinky.

  1. Použijte produkt BITE HELP z našeho obchodu.

Eliminuje zarudnutí a snižuje podráždění po bodnutí a štípnutí od komárů, klíšťat, včel, vos a mravenců