Nejznámější druhy bodavého hmyzu

Níže uvádíme nejznámější druhy bodavého hmyzu

Komáři:

Komáři jsou drobný hmyz, jehož životní cyklus začíná vajíčky kladenými na hladinu vody, z vajíček se líhnou larvy. Právě samice komárů jsou přitahovány pachy a mohou propíchnout kůži a živit se krví. Právě při tomto kousnutí komár přenese vlastní sliny, to může způsobit svědivou vyrážku a zároveň přenést nemoci jako je zika, malárie, žlutá zimnice a další viry.

Pakomáři:

Pakomáři jsou malý létající hmyz, existují různé druhy pakomárů. Především ve Velké Británii jsou pakomáry náhorní dobře známé, lze je nalézt ve Skotsku, severním Walesu, Britských ostrovech, skandinávských oblastech severní Evropy, Rusku a severní Číně. Je známo, že samice pakomárů se shromažďují ve skupinách a koušou lidi. I když většinou pakomáry přitahuje dobytek, ovce a jeleni.

Kousnutí pakomárem je ostré kousnutí, po kterém často následují dráždivé otoky, které mohou zmizet během několika hodin/dní. Obvykle převládá ve vlhkém nebo vlhkém počasí. Pakomáři mají rádi déšť a tmu, zejména v kempech.

Klíšťata:

Klíšťata jsou příbuzná pavoukům, roztočům a štírům.

Životní cyklus klíštěte má čtyři fáze: vajíčko, larva, nymfa a dospělec. Larvy, nymfy a dospělí jedinci tráví většinu času na zemi chráněni podestýlkou a tuto ochranu ponechají, aby našli potravu. Krmí se pouze jednou v každém stádiu, zůstávají přichyceni několik dní, pak padají na zem, aby přelili do dalšího stádia nebo přezimovali. Celý životní cyklus od vajíčka po dospělce trvá přibližně 2 roky.

Pouhým okem vypadají larvy jako nepatrní bledí pavouci, ne o moc větší než tečka. Nymfy jsou o něco větší a tmavší, velikosti špendlíkové hlavičky nebo máku. Larvy mají šest nohou a nymfy a dospělí osm. Je to nymfa, která vás s největší pravděpodobností kousne.

Klíšťata mohou přenášet lymskou boreliózu. Přenos klíštěte může trvat až 2 dny, proto je důležité, aby bylo klíště z části těla zcela odstraněno. Pokud část klíštěte zůstane, může přenášet lymskou boreliózu.

Příznaky lymské boreliózy mohou být bolest hlavy, únava, kožní vyrážka, horečka nebo obrna obličeje. Protože se borelióza může šířit tělem, doporučuje se klíště včas odstranit a být při chůzi plně zakrytý.

Sandfly (Písečná moucha):

Jak název napovídá, tento druh much má rád zejména písčité oblasti, rád saje krev a může zkazit dovolenou na pláži tím, že zanechá vyrážku.

Za kousání a sání krve, kterou moucha potřebuje pro rozmnožování vajíček, je obvykle zodpovědná samička písečné mušky.

Písečné mouchy také přenášejí nemoci, jako je leishmasniasis a pappataci horečka.

Vši:

Vši jsou drobný hmyz, který žije na vlasech. Nemohou létat a jsou přenášeny kontaktem hlavy na hlavu. Hnidy nemohou na pokožce hlavy žít déle než 24 hodin, proto vši odstraníte použitím hřebenu na hnidy (speciální hřeben), jejich odstraněním a umytím šamponem na odstraňování hnid.

Vši jsou na obtíž, způsobí, že bude vaše pokožka hlavy svědit a bude nepříjemná.

Nastříkejte na vlasy, pokud se ve škole objeví ohnisko, aby vaše dítě bylo méně pravděpodobné, že bude hostitelem vši.

Štěnice:

Štěnice se vyskytují po celém světě. Jsou to malí broučci, kteří se rádi krmí v noci. I když není známo, že by štěnice přenášely nemoci, mohou na těle způsobit velké vyrážky v nejhorších případech jako bradavice.

K odstranění štěnic za extrémních okolností může být obvykle vyžadován externí deratizátor. Doporučuje se nosit dlouhé ložní prádlo a zůstat zakrytý na nových místech. Pokud vás kousne, požádejte hotel, aby vás přesunul do jiného pokoje, výměna lůžkovin nemusí stačit, protože štěnice vydrží bez jídla celých 12 měsíců.