Jak dlouho žijí komáři uvnitř domu

Komáři ve vašem domě mohou žít velmi dlouho; pohybuje se to přibližně od čtyř dnů do jednoho měsíce. Poté, co komáří samičky skončí se svým řáděním a sáním krve, mohou ve vašem domě žít přibližně tři týdny. Ne všechny druhy komárů však mohou žít tak dlouho a pouhé dva dny, kdy se s tímto strašlivým hmyzem potýkáte, mohou vypadat jako rok. 

 

Komáří sameček může žít přibližně 6-9 dní, ale tohoto hmyzu byste se neměli bát, protože neumí kousat a lze se ho zbavit těmi nejjednoduššími způsoby. Rozdíl mezi komářími samečky a samičkami lze rychle rozpoznat; komáří samečky jednoduše přitahují samičky, zatímco komáří samičky přitahuje vaše krev. Tendence nacházet komáry ve vaší domácnosti závisí na prostředí, ve kterém žijete. Pokud se váš dům nachází v bažinaté oblasti, určitě vám kolem domu bude poletovat spousta těchto tvorů. Oblasti s vysokou intenzitou výskytu komárů jsou lesy, předměstí, bažiny atd. V chladných oblastech tyto tvory téměř nenajdete; nebo oblasti v blízkosti mořského pobřeží.

 

Proč máte tyto tvory ve svém domě?

 Hlavním důvodem, proč se vám v domě rojí tito nežádoucí tvorové, je to, že necháváte otevřená okna, dveře a další otvory. Tento hmyz touží po CO2 obsaženém v našem dechu, a proto se váš domov stává ideálním místem pro získávání této sloučeniny. Stejný účinek mají i domácí zvířata, jako jsou psi a kočky.

 Také, a to je překvapivé, se komáři stěhují do vašeho domova, aby se chránili před chladem. Pro komáry je velmi obtížné žít v zimním období při teplotách nižších, než je určitá teplota. Vnitřní teplota je ke komárům poměrně přívětivá, takže váš domov je pro ně ideálním prostředím. Stejně jako vy se chcete v chladném počasí zachumlat ke krbu, chce totéž udělat i tento hmyz. Není to krásné?

Dalším důvodem, proč tento hmyz najdete ve svém domě, je to, že často vyhledává louže s vodou, do kterých by mohl naklást vajíčka. Poté, co samička komára provede na nedobrovolné oběti to, co zřejmě umí nejlépe, vyhledá louži vody, kam naklade svá drahocenná vajíčka. Ta jsou ve vaší domácnosti velmi obvyklá, dokonce více, než si myslíte. Níže najdete důvody, proč tomu tak je.

 

 Mohou komáři klást vajíčka ve vašem domě?

Komáří samičky samozřejmě kladou vajíčka i ve vašem domě, obvykle v okolí stojaté vody. Oblíbenými vnitřními prostory, které tyto komáří samičky považují za dostatečně vhodné k zahnízdění, jsou pokojové rostliny, garáž, kůlna atd. Komáří hnízdo můžete najít také v kuchyni nebo v koupelně.

Pokud se chcete těchto krvežíznivých potvor zbavit, zajistěte si důkladnou kontrolu svého domova, odstraňte veškerou stojatou vodu, která se může ve vašem domě vyskytovat, abyste zajistili, že se tento hmyz nebude vytvářet ve větším množství. Pokud se vám nepodaří zbavit se místa, kde se tito komáři uhnízdili, pak byste se měli připravit na to, že se budete bavit s množstvím tohoto krev sajícího hmyzu.

Možná vás zaujme, že ve stadiu larvy mají někteří komáři tendenci požírat se navzájem; ano, komáři jsou kanibalističtí. Během pozdního léta byste měli udělat jednu věc, pokud si všimnete přítomnosti komárů ve vašem domě, a to následně osvěžit pokojovou rostlinu. Provedením tohoto jednoduchého úkonu všechna hnízda z hmyzu zaniknou postupem péče o rostlinu. Pro své pokojové rostliny byste také mohli použít určitý odpuzovač komárů, například tyčinky s citronelou; tím byste komáry od svých rostlin odehnali.

Další možností je bojovat s tímto hmyzem pomocí jeho přirozených nepřátel. Příkladem přirozených nepřátel komárů jsou citronelové tyčinky proti komárům, které jsou poměrně účinné, a další, např:

Bazalka (Tulsi): Tuto rostlinu využívají především kuchaři po celém světě. Bazalka má některé vlastnosti odpuzující komáry.

Měsíček lékařský (Marigold): Měsíček lékařský obsahuje pyrethrum, což je organická pesticidní složka, kterou lze nalézt v repelentech proti hmyzu.

Levandule: Úžasná a silná vůně levandule je přírodním odpuzovačem komárů.

Máta: Komáři nesnášejí vůni máty; máta tak může být velmi účinná při odpuzování komárů.

Česnek:  Česnek je silným a účinným odpuzovačem komárů, a to díky své silné, štiplavé vůni a larvicidním účinkům na komáry. Jediné, co musíte udělat, aby byl tento česnek účinný, je rozdrtit několik kusů a několik minut je vařit ve vodě. Po uvaření nalijte vodu do lahvičky s rozprašovačem a rozprašujte ji po místnosti, aby vás tento hmyz přestal obtěžovat.

Tea Tree olej: Čajovníkový olej má některé protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, což z něj dělá jeden z nejlepších přírodních repelentů proti komárům. Vůně tohoto oleje pomáhá udržet komáry na uzdě. Malou kapku tohoto oleje můžete zředit v několika kapkách vody a použít ji na pokožku, aby se komáři nepřiblížili k vaší kůži. Tento olej lze také použít k ošetření štípanců.

  

Jak se zbavujete komárů ve svém domě?

 Níže uvádíme deset účinných způsobů, jak se tohoto obtížného hmyzu zbavit

 - Nainstalujte sítě proti hmyzu a dveře: Abyste komárům zabránili, můžete si na okna nebo dveře pořídit sítě proti hmyzu a dveře. Jsou poměrně účinné při udržování komárů na uzdě.

- Používejte repelent proti komárům na kůži: V létě můžete používat opalovací krém.

- Zakupte si past na komáry: Pasti na komáry lze vyrobit i doma. Postup, jak toho dosáhnout, je poměrně snadný. Chcete-li vytvořit past na komáry, rozřízněte plastovou láhev na dvě části, poté do horké vody přidejte hnědý cukr a řádně promíchejte. Jakmile směs vychladne, nalijte ji do spodní poloviny láhve a přidejte kvasnice. Další věcí, kterou je třeba udělat, je nasadit nálevkovitou polovinu rozříznuté láhve na spodní polovinu v obrácené poloze (bez uzávěru). Láhev přelepte černou páskou a umístěte ji do míst s hojným výskytem komárů. Roztok budete muset následně měnit podle návodu.

- Přidejte do svého domu přírodní repelenty: Podívejte se na výše uvedené druhy rostlin, např. levanduli, česnek atd. Zařazení těchto přírodních repelentů na strategická místa vašeho domu může pomoci tento hmyz odehnat.

- Postavte ven misku s pivem: Hmyz je vášnivým milovníkem pivních pastí a na tuto past by jistě naletěl. Jedná se o jednoduchý způsob, jak tyto obtížné tvory z vašeho domova vyhnat.

- Zbavte se louží: Jak víme, louže jsou pro komáry dokonalou živnou půdou. Chcete-li se tohoto hmyzu zbavit, zbavte se louží. Ty spousty zákoutí na vaší zahradě, ve kterých je voda, zajistěte jejich vysušení.

- Využívejte vonné svíčky: Tím, že svůj domov naplníte vůní, kterou tito tvorové nesnášejí, jim dáte ten nejlepší důvod, aby se od vašeho domova drželi dál.

- Využijte česnekový prášek: Víte, že komáři opovrhují česnekem stejně jako upíři? Je to jednoduše proto, že jsou to všechno tvorové sající krev. Použijte česnekový prášek, abyste svůj domov před komáry posílili.

- Udeřte na ně plácačkou: Plácačka je účinný způsob hubení komárů. Jsou poměrně slabí a v žádném případě nepřežijí šoky, které plácačka způsobí.

- Pořiďte si baldachýn na postel: Abyste komárům zabránili hodovat na vaší krvi, zatímco spíte, pořiďte si moskytiéru, tyto předměty komáry účinně odpuzují.

 

Vzhledem k tomu, že tito tvorové jsou poměrně malí, může být jejich nalezení velmi obtížné, nyní přicházejí na řadu vaše instinkty. Chcete-li tento drobný hmyz zabít, musíte se spolehnout na své vnitřní lovecké instinkty. Protože ve dne, kdy je všude světlo, se tento hmyz skrývá. V interiéru je často obtížné komáry najít, a to jednoduše proto, že se nepotulují bezcílně, ale mají určitá místa, kde se rozhodnou schovat.

Úkryt komárů

Během dne komáry často najdete v tmavých zákoutích domu a také na vlhkých místech. Zatímco v horkých letních dnech se komár drží dál od slunce, aby se nevysušil. V interiérech se tento hmyz díky stálému klimatu schovává na tmavých místech. Komáři se často rádi schovávají v nejchladnějších koutech vašeho domu.

Pokud se tedy vydáte na lov komárů během dne, pravděpodobně je najdete v tmavých koutech svého domu. Neočekávejte, že komáří samičky budou během dne létat směrem k vám, protože se raději rozhodnou nedehydratovat, než aby šly po vaší krvi.

Délka života komára v interiéru 

 Jak dlouho žije komár? No, životnost komárů v interiéru, zejména samiček, je poměrně dlouhá. Pohybuje se mezi čtyřmi dny a přibližně 28 dny. Dokonce i komár, který se živí denně, může v interiéru přežít asi tři týdny. Zlikvidovat tyto komáry dříve, než se dostanou na vrchol své životnosti, vyžaduje několikeré úsilí. Život s krev sajícím hmyzem v interiéru je velkou nepříjemností, a proto se ujistěte, že jste přijali veškeré prostředky, které jsou nezbytné k vyhození tohoto hmyzu z vašeho domova. Můžete použít přírodní repelenty, které byly uvedeny v tomto článku; jsou ekologické a velmi účinné při udržování komárů na uzdě.