Co je vlastně ta Citronella?

  

Co to je a odkud pochází?      

Citronella se získává z listů a stonků různých druhů Cymbopogon; rostlina, která je běžněji známá jako citronová tráva.

I když je citronelový olej účinný repelent proti hmyzu, jeho schopnost chránit vás před kousavým a bodavým hmyzem není jedinou výhodou použití této skvělé složky. Olej vyrobený z Cymbopogonu má různá použití; Citronella má silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti , při testování ve studii na webových stránkách Národní lékařské knihovny USA bylo zjištěno, že zneschopňuje 15 z 22 testovaných kmenů bakterií a byla úspěšná při likvidaci všech 12 kmenů. Testováno na houbách. Může být použita k inhibici růstu bakterií, což je užitečné při léčbě infekcí, zejména v ranách. Jako antiseptikum. Vlastnosti citronely mohou také bránit rozvoji sepse.

Navíc má pozitivní účinek proti volným radikálům, díky čemuž je běžnou složkou produktů proti stárnutí . Používá se také jako příchuť v potravinách a nápojích a také jako vůně v některých kosmetických přípravcích. 

A co víc, tohle

Jak je to s dopadem citronelly na životní prostředí?

Jednou z hlavních nevýhod různých insekticidů je dopad na životní prostředí, který způsobují. Zatímco mnoho účinných insekticidů je skutečně vynikajících v hubení hmyzu, jsou také vysoce toxické, což je problematické pro životní prostředí. Naštěstí Citronella funguje jinak než tyto toxické insekticidy, ve skutečnosti Agentura pro ochranu životního prostředí Spojených států zařadila olej z citronely na svůj seznam pesticidů s minimálním rizikem. Místo zabíjení hmyzu, jako jsou komáři, Citronella funguje tak, že maskuje vůně, které jsou pro hmyz atraktivní. Jako takové je pro kousání bodavým hmyzem obtížné lokalizovat svůj cíl ke krmení, čímž poskytuje nositeli ochranu.

Pokud jde o dopad oleje na životní prostředí, hlavní složky oleje Citronella, citronellol, citronellal a geraniol mají poločasy rozpadů v rozmezí od 38 minut do 3,2 hodin ve vzduchu. Kromě toho, jak citronellol, tak geraniol jsou snadno štěpeny mikroby. Není však šetrný pouze k životnímu prostředí na mikrobiologické úrovni.

Produkty odpuzující hmyz obsahující Citronellu, mají řadu výhod oproti mnoha dalším produktům na trhu. Například N,N-diethyl-meta-toluamid je nejběžnější aktivní složkou v repelentech proti hmyzu (také známý jako DEET) a může mít toxické vedlejší účinky u lidí a domácích zvířat. Ve skutečnosti je DEET neurotoxický , což znamená, že bylo zjištěno, že je toxický pro centrální nervový systém. Dalším důvodem, proč je Citronella výhodná ve srovnání s produkty na bázi DEET je to, že přesně rozumíme tomu, jak Citronella odpuzuje kousavý a bodavý hmyz, avšak vědci přesně nevědí, jak DEET působí na veškerý hmyz.

Jak Citronella odpuzuje kousavý a bodavý hmyz?

Citronella přirozeně odpuzuje hmyz, jako jsou komáři, pakomáři, písečné mouchy, koně, klíšťata a další. Olej působí tak, že zabraňuje komárům (nebo jinému kousavému/bodavému hmyzu) vnímat kairomony jedince, který je ošetřen přípravkem obsahující citronelu. Kairomony interagují s hmyzem, jako jsou komáři, podobným způsobem, jakým jsou lidé přitahováni feromony toho druhého, avšak některé druhy hmyzu mohou vnímat kairomony ze značné vzdálenosti, například samice komára dokáže detekovat kairomony až na kilometr daleko.

Tento olej používali po staletí domorodí obyvatelé Asie, aby se chránili před hmyzem a nemocemi, které přenášejí. Maskováním svých kairomonů produktem, jako je Citronella, jste účinně „neviditelní“ a můžete se proplížit kolem komárů, aniž byste byli „sežráni zaživa“.